Kolejna porcja ogródkowych jabłek zagościła w moim domu. Nie mogło z nich powstać nic innego, jak właśnie moja wariancja na temat tradycyjnej szarlotki z niewielkim akcentem bezowym. Tak oto powstała tarta jabłkowa z bezą włoską, czyli prawdziwie rozgrzewający deser w nadchodzące jesienne dni.
Recent Posts
Babeczki cytrynowe z kremem z kwiatu czarnego bzu
Połączenie cytryny i kwiatu czarnego bzu powali niejednego smakosza muffinek. Babeczki rodem z królewskiej rodziny o smaku Royal Wedding Cake.
Tarta ze śliwkami i cynamonem
Sezon śliwkowy zapukał do moich drzwi i tak oto pojawiło się w moim domu pięć kilogramów śliwek! Oczywiście kompot to genialny pomysł na ich wykorzystanie, ale ja chciałam więcej.
Kruche ciasteczka z solonym karmelem
Żółtka jajek to bardzo specyficzny produkt, który nie może wiele dni przebywać w lodówce lub zamrażarce. Zobaczcie jak w prosty sposób można je wykorzystać.
Owocowy tort ombre z bitą smietaną i mascarpone
Już od dawna miałam ochotę na kolejny tort ombre w mojej kolekcji. Długo zastanawiałam się jakie kolory wybrać i jak połączyć je z ulubionymi owocami. W efekcie zainspirował mnie kolor żółty – kolor lata, słońca, owoców, w połączeniu z bitą śmietaną stworzył cudowne pożegnanie lata.
Makaroniki mocno cytrynowe z lemon curd
Makaroniki mocno cytrynowe z lemon curd… jednymi słowy coś dla miłośników kwaskowatych słodkości. Tym razem do wykonania tych francuskich smakołyków będziecie potrzebować domowej roboty krem cytrynowy, które spokojnie możecie wykonać kilka dni wcześniej.
Ciasteczka maślane
Ciasteczka maślane to klasyka deserowego gatunku. Ekspresowy deser, który każdy lubi i chętnie zje do kawy. Można wykonać ja na masę różnych sposobów, przepisów na ciasteczka maślane w internecie jest co nie miara. Dodatkowo udekorowane stworzą piękny deser lub idealną dekorację do tortów. Ciasteczka maślane z mojego przepisu to ciasteczka […]
Krem cytrynowy (lemon curd) – idealny do ciast i orzeźwiających deserów
Sławny krem cytrynowy (lemon curd) idealny do ciast i orzeźwiających deserów.
Beza włoska, jako baza do makaroników, deserów i dekorowania
Bezę włoską, która obok bezy francuskiej jest jedną z prostszych w wykonaniu, i może być także podstawą do przygotowania makaroników.
Ciasto ucierane z brzoskwiniami i bitą śmietaną
Ciasto o waniliowym aromacie w połączeniu z korzennymi brzoskwiniami oraz lekką bitą śmietaną spowodowało, że świat stal się piękniejszy.